Møde i udvalget d. 1. oktober 2018

6.     Forslag til Lokalplan 1199, Boligområdet Kirsebærbakken, Slagelse samt Kommuneplantillæg nr. 12 til Kommuneplan 2017 og tilhørende miljøscreening (B)

Sagsnr.: 330-2018-5187                 Dok.nr.: 330-2018-458526                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Forslag til Lokalplan 1199, Boligområdet Kirsebærbakken, Slagelse samt Forslag til tillæg nr. 12 til Kommuneplan 2017 og miljøscreening, skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.
Baggrund
Erhvervs- og Turismeudvalget besluttede på mødet den 5. januar 2018, at der skal udarbejdes et kommuneplantillæg med henblik på at udlægge et nyt boligområde mellem Omfartsvejen og Frodesvej i Slagelse Vest. Miljø,- Planlægning- og Bæredygtighedsudvalget besluttede på mødet d. 5. februar også at igangsætte en lokalplan for området.
Forslag til Lokalplan 1199 giver mulighed for boligbebyggelse i Slagelse Vestby i en del af området langs omfartsvejen. Lokalplanområdet henligger i dag som bar mark men har hidtil været anvendt til kirsebærplantage/landbrug.
Lokalplanområdet vejbetjenes fra Stjernebakken, hvorfra der anlægges en adgangsvej og 7 mindre boligveje.
Lokalplanforslaget giver mulighed for ca. 56 boliger i form af parcelhuse og dobbelthuse, som vil være egnet til seniorboliger. Dobbelthusene planlægges placeret i den sydlige del af lokalplanområdet og parcelhusene planlægges placeret i den nordlige del af lokalplanområdet. Parcelhusgrundene skal udstykkes på min. 1000 m2 for at skabe en åben struktur i området, der understøtter de gode udsigtsmuligheder mod det åbne landskab og Storebælt. Der udlægges desuden udsigtskiler igennem bebyggelsen. Bebyggelsesprocenten for lokalplanområdet som helhed vil udgøre under 10 %.
Bebyggelse må maks. etableres i 1 etage med en bygningshøjde på op til 6 m. Lokalplanen rummer mulighed for variationer i materialevalg, som sammen med det kuperede terræn giver mulighed for moderne og arkitektonisk spændende byggeri med forskudte planer i boligerne. Beplantning i udsigtskiler og hegn i skel skal holdes under 1,4 m.
Nær Omfartsvejen er planlagt et offentligt tilgængeligt, grønt område med mulighed for boldbane, legeplads og frugtlund. Arealet udgør 47.000 m2, svarende til ca. 45 % af lokalplanområdets samlede areal. Der planlægges et stinet igennem området med tilslutning til Sagavej og Gormsvej. I den nordlige del af Den Grønne Ring planlægges en støjvold mod jernbanen, et forsinkelsesbassin til regnvand og en mindre frugtlund med kirsebærtræer.
Lokalplanen forudsætter, at der udarbejdes et kommuneplantillæg, da området er udlagt til rekreativt område. Med kommuneplantillægget ændres en del af området til boligformål.
Der har i forbindelse med udarbejdelsen af kommuneplantillægget været afholdt en lovpligtig foroffentlighedsfase i perioden fra den 19. januar 2018 til den 2. februar 2018. Desuden blev der afholdt et dialogmøde for alle interesserede d. 27. februar 2018. Kommunen modtog i alt 11 idéer, forslag eller øvrige kommentarer, herunder et høringssvar fra en grundejerforening, som omhandlede den grønne ring, støj, udsigt, vejadgang, bebyggelse, boldbaner, stier, beplantning, lokalplanprocedure, natur-fitness, værditab og parkering. Idéerne har givet anledning til at:
· Lokalplanområdet vejforbindes fra Stjernebakken
· Bebyggelse maks. må etableres i 1 etage
· Der gives mulighed for stor variation i bebyggelsens udtryk
· Parcelhuse skal etableres på store grunde på min. 1000 m2
· Der udlægges udsigtskiler igennem lokalplanområdet
· Det grønne område gøres offentligt tilgængeligt med flere stier igennem området
· Der kan etableres en boldbane i den sydlige del af lokalplanområdet
· Der gives mulighed for legeplads/natur-fitness
· Det grønne areal skal fremstå som et lysåbent landskab med spredte lave buske og enkelte mindre opstammede træer. I den nordlige del af det grønne område planlægges et regnvandsbassin og en mindre frugtlund
Eftersom det samlet vurderes, at miljøpåvirkningen fra planforslaget ikke vil være væsentlig, er der ikke krav om udarbejdelse af en miljøvurdering iht. Lov om miljøvurdering af planer og programmer.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23c.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til Lokalplan 1199 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 12 til Slagelse Kommuneplan 2017 og dermed sende det i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes Planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.
Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag. Dette vil betyde, at der ikke kan etableres boliger i området. Den nuværende brug af området til landbrug/plantage vil i stedet kunne fortsættes uden adgang for offentligheden.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 8 ugers offentlig høring.
Der er mulighed for at afholde borgermøde i forbindelse med den offentlige høring.
Vurdering
Med lokalplanforslaget skabes flere muligheder for boligbebyggelse i Slagelse Vest. Området ligger med kort afstand til blandt andet skole og fodboldklub og med nærhed til det åbne land og omfartsvejen, hvilket både kan tiltrække børnefamilier og pendlere.
En udvikling af området til boligformål i forlængelse af eksisterende boligområde er i tråd med princippet om byudvikling indefra og ud. Endvidere er en udvidelse af eksisterende boligområde ud mod omfartsvejen, der indskrænker den grønne ring med 100 m, i tråd med lignende planlægning nord og syd for området.
Med lokalplanforslaget gives offentligheden adgang til et nyt grønt område i Slagelse Vestby, hvor der vil være mulighed for boldbane, legeplads og frugtlund samt udsigt over det åbne land og Storebælt. Området indgår som en vigtig brik i realiseringen af visionen om et sammenhængende stinetværk i den grønne ring om byen.
Borgernes input har været en vigtig del af planlægningen. Med lokalplanforslaget er det forsøgt at tage hensyn til nærliggende boligområder ved bl.a. at holde bebyggelse i 1 etage og sikre åbenhed igennem området.
På baggrund af ovenstående anbefaler administrationen, at Forslag til Lokalplan 1199 sendes i 8 ugers offentlig høring.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Der skal i forbindelse med realiseringen af lokalplanen foretages ændringer på offentlig vej, som kan have konsekvenser for omgivelserne. Bygherre skal indsende et vejprojekt og afholde udgifterne for ændringerne af vejen. Vejprojekter forelægges Erhvervs- og Teknikudvalget.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor byrådet anbefales,
1.    at Forslag til Lokalplan 1199 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 12 vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring,
2.    at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages,
3.    at borgermøde afholdes i cafeteriaet i Vesthallen d. 12. eller 14. november 2018 i tidsrummet mellem 18.30 og 20.00.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 1. oktober 2018:
Fraværende: 
Anbefales.
Det ønskes undersøgt om der kan etableres boldbane i det rekreative områdes sydlige del.
Det ønskes undersøgt om der kan etableres en smal bræmme i den østlige del mellem eksisterende og nyt byggeri.
Det rekreative areal indtænkes i et sammenhængende stisystem.
Det rekreative areal skal samtænkes med en sti der forbinder arealet med Fodsporet.
Der ønskes en |opstramning| af belysningsafsnit.